Tüketici Hukuku Nedir? Neleri Kapsar?

Tüketici Hukuku, tüketicinin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla oluşturulan kurallar bütünüdür.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında Taksitli satış, Tüketici kredisi, Ön ödemeli konut satışı, Telefondan veya internetten mesafeli satış, Devre mülk sözleşmesi, Devre tatil sözleşmesi ve Abonelik sözleşmeleri tüketici işlemleri olarak sayılmıştır.

Ancak kanun tüketici işlemlerini kanunda sayılan sınırlı sayıda işlemlere tabi tutmamış, bir tarafının tüketici diğer tarafının satıcı veya hizmet sağlayıcı olduğu tüm mal ve hizmet sözleşmeleri tüketici işlemi sayılarak kanun kapsamına alınmıştır.


Tüketici Hukuku Avukatı Kimdir?

tüketici hukuku avukatı

Tüketici Hukuku Avukatı, Tüketici Avukatı gibi kelimeler hukuk sistemimizde resmi olarak olmasa da halk arasında bu kelimeler Tüketici Hukuku alanında deneyimli ve uzman avukatları ifade etmek için kullanılan sıfatlardır. Tüketiciler günlük hayatta mal ve hizmet alımlarında karmaşık ve problemli durumlar içerisinde kendini bulabilmektedir. Buna ek olarak tüketici davası yargılamaları ve başvurulacak hukuki yollar çeşitlilik ve karmaşıklık arz etmektedir. Hak arayışınızda, hak kaybına uğramamanız ve mümkün olan en iyi sonucu elde etmeniz için uzman bir tüketici hukuku avukatının yardımından faydalanmanız şiddetle tavsiye edilmektedir.

Avukat Melih Pancar Hukuk ve Danışmanlık Bürosu Osmaniye’de tüketici hukuku avukatı olarak sizlere hizmet sunmaktadır.


Tüketici Davalarında Parasal Sınırlar Nelerdir?

26 Aralık 2020 Tarihli ve 31346 Sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68. ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6. Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ ile tüketici uyuşmazlıklarının çözüm yerleri dava değeri açısından belirlenmiştir. Buna Göre;

  • Büyükşehirlerde 7.550TL ve altındaki dava değerindeki uyuşmazlıklarda Tüketicinin doğrudan dava açma hakkı bulunmayıp öncelikle İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak oradan olumsuz bir karar çıkması halinde itiraz yolu ile dava açabilecektir.
  • Büyükşehirlerde 7.550TL ile 11.330TL arasındaki dava değerindeki uyuşmazlıklarda Tüketicinin doğrudan dava açma hakkı bulunmayıp öncelikle İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak oradan olumsuz bir karar çıkması halinde itiraz yolu ile dava açabilecektir.
  • Büyükşehir Statüsünde olmayan yerlerde 7.550TL ve altındaki dava değerindeki uyuşmazlıklarda Tüketicinin doğrudan dava açma hakkı bulunmayıp öncelikle İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak oradan olumsuz bir karar çıkması halinde itiraz yolu ile dava açabilecektir.
  • Büyükşehir Statüsünde olmayan yerlerde 7.550TL – 11.330TL arasındaki dava değerindeki uyuşmazlıklarda Tüketicinin doğrudan dava açma hakkı bulunmayıp öncelikle İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak oradan olumsuz bir karar çıkması halinde itiraz yolu ile dava açabilecektir.
  • Dava değeri 11.330TL değerinin üzerindeyse doğrudan Tüketici Mahkemesine dava açmak imkânı doğacaktır. Ancak aşağıda belirtilen arabuluculuk dava şartı unutulmamalıdır.

Dava Şartı Arabuluculuk Nedir?

28/7/2020 tarih ve 31199 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 7251 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile yeni kurallar getirilmiştir.

Tüketici hukukunun alanına giren davalarda arabuluculuk dava şartı haline gelmiş olup tüketicinin veya satıcının uyuşmazlığı mahkeme önüne taşımadan önce arabuluculuk sürecinde müzakere ederek anlaşamadıkları takdirde dava açma hakkının doğması zorunlu hale getirilmiştir.


Dava Çeşitleri Nelerdir?

Tüketici Mahkemesinde Dava açacak tarafların arabuluculukta anlaşamaması halinde mahkeme önünde öne sürülebilecek davaların bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Ayıplı Maldan Kaynaklanan Davalar
    • Ayıplı Malın İadesi
    • Ücretsiz Onarım
    • Ayıp oranında indirim
    • Ayıpsız misli ile değişim
  • Banka Tüketici Kredisi ve Kredi Kartından Doğan Davalar
  • Mesafeli Satış sözleşmelerinden Doğan Davalar
    • Cayma hakkı ve bedel iadesi

Görevli ve Yetkili Mahkemeler Hangileridir?

Tüketici Hukukunun alanına giren konularda görevli mahkemeler Tüketici Mahkemeleridir. Tüketicinin açacağı davalar harçtan muaf olmaktadır, Tüketici Mahkemesinin bulunmadığı küçük adliyelerde Asliye Hukuk Mahkemesi Tüketici Mahkemesi sıfatıyla yargılama yapacaktır.

Yetkili Mahkeme 6100 Sayılı HMK uyarınca genel yetkili mahkeme davanın yöneltileceği karşı tarafın bulunduğu yer mahkemesidir. Ancak 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca tüketicinin yerleşim yeri mahkemesinde de dava açılabilecektir. Tercihen size en yakın mahkemede davayı açmanız sizlerin menfaatine olacaktır. Uzman bir Tüketici Hukuku Avukatına danışmanız halinde açılacak davanın türü, görevli ve yetkili mahkeme konusunda sizler için isabetli bir analiz yapacaktır.

Tüketici Hukuku davalarında detaylı bilgi edinmek için Melih Pancar Hukuk ve Danışmanlık Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.

Menü