1. Ana Sayfa
  2. Aile
  3. Boşanma İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Boşanma İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

boşanma için gerekli evraklar nelerdir avukat melih pancar osmaniye avukat

Evlilik toplumun devamlılığını sağlayan bir kurumdur. Evliliklerin sürekliliği ve devamlılığı toplumun devamlılığı için zaruridir. Boşanmak toplumu temelden etkileyen bir olaydır, bu sebeple boşanmaya dair iş ve işlemler de bir takım kurallar içerisinde gerçekleşmektedir.

Boşanacak kişilerin bu taleplerini bir davayla ortaya koyması, boşanma kararının bir hakim tarafından verilmesi gerekmektedir. Boşanma çekişmeli veya anlaşmalı şekilde olabilir. Çekişmeli davalar şiddetli geçimsizlik kapsamında genel sebeplere dayalı bir boşanma olabileceği gibi TMK (161-165 )zina, eşe karşı suç işleme, yüz kızartıcı suç işleme, akıl hastalığı, terk gibi özel sebeplerle de açılabilir.

Boşanma davası her ne sebebe dayalı olursa olsun davanın mahkemede kabul görebilmesi için birtakım evraklar hazırlamak gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davası için gerekli evraklar oldukça basittir. Dava dilekçesi davayı açan kişi tarafından imzalanmış olmalıdır. Her iki tarafın da anlaşmalı boşanma protokolünü imzalamış olması zorunludur. Bir avukatınız varsa; avukatınız sizin yerinize davayı açabilir, ancak buna rağmen davayı siz açmak istiyorsanız avukatın davayı takip etmesi için vekaletnamenin sunulması zorunludur.

Vekaletname eksik olduğu takdirde davayı açan kişiye bu eksikliği gidermesi için bir hafta süre verilir.

  • Dava dilekçesi
  • Kimlik veya Pasaport
  • Anlaşmalı boşanma protokolü
  • Avukat vekaletnamesi

Çekişmeli Boşanma İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davası için gerekli evraklar aşağıda sıralandığı gibidir. Dava dilekçesi davayı açan kişi tarafından imzalanmış olmalıdır. Kimliğin veya pasaportun fotokopisi bulunmalıdır.

Anlaşmalı boşanma davasından farklı olarak boşanmaya sebep olan olayları ispat etmek için gerekli delillerin de bir dilekçe halinde mahkemeye sunulması gerekmektedir. Bir avukatınız varsa; avukatınız sizin yerinize davayı açabilir, ancak buna rağmen davayı siz açmak istiyorsanız avukatın davayı takip etmesi için vekaletnamenin sunulması zorunludur.

  • Dava dilekçesi
  • Kimlik veya Pasaport
  • Delil listesi
  • Tanık listesi
  • Avukat vekaletnamesi
4.5/5 - 75 Toplam Oy

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Menü