1. Ana Sayfa
  2. Ceza
  3. 2022 Yılı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

2022 Yılı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

2021 yılı ehliyetsiz araç kullanma cezası

Ehliyetsiz araç kullanma cezası birden fazla şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Ehliyetsiz kişilere ceza kesilebildiği gibi kullandığı aracın tipine uygun ehliyeti olmayan kişilere veya ehliyetini yanına almamış kişilere de ceza kesilmesi söz konusu olabilmektedir.

Ehliyetsiz sürücünün yanında aracı teslim alabilecek bir sürücü olmaması durumunda görevli kolluk memuru aracı trafikten men etmekte, aracı ehliyetsiz kişiye sürdüren araç sahibinin plakasına da ayrıca ceza düzenlemektedir.

Ancak usul ve yasalara uygun olarak düzenlenmeyen ehliyetsiz araç kullanma cezasının iptali de mümkündür.

Bu yazımızda ehliyetsiz araç kullanma cezası hakkında bilgi verip; ehliyetsiz araç kullanma cezası ne kadar? ehliyetsiz araç kullanma cezasına itiraz nasıl yapılır? Bağlanan aracı nasıl geri alırım? Ehliyetsiz araç kullanma cezası sicile işler mi? gibi birtakım sorularınızı cevaplayacağız.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Yasal Mevzuatı

Karayolları Trafik Kanunu Madde 36 – Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır.

  1. a) Sürücü belgesi olmayanların,
  2. b) Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da bu Kanunda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alınanların,
  3. c) Sürücü belgesi iptal edilenlerin,

araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti hâlinde, bu kişilere 3674 Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir.

Madde 42 –… Sürücü sertifikaları, sınıfına uygun sürücü belgelerine dönüştürülmedikçe sahiplerine karayolunda araç kullanma yetkisi vermez. Sürücü sertifikasını sürücü belgesine dönüştürmeden karayolunda araç kullandığı tespit edilen sürücüye 1823 Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu kişilere araç kullandıran araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir.

Madde 44 – Sürücü belgesi sahipleri:

b) Araç kullanırken sürücü belgelerini yanlarında bulundurmak ve yetkililerin her isteyişinde göstermek zorundadırlar.

Bu  madde  hükümlerine  uymayan  sürücüler, 427 Türk Lirası para cezası ile cezalandırılırlar.

2022 Yılı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

ehliyetsiz araç kullanma cezası ne kadar

  • Ehliyetsiz araç kullanmanın 2022 yılı için belirlenen temel cezası 3674 TL,
  • Ehliyetsiz araç kullandırma cezası 2022 yılı için belirlenen temel cezası 3674 TL,
  • Ehliyet sınıfına uygun olmayan bir araç sürülmesi cezası 1823 TL,
  • Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullandırma 2022 yılı için belirlenen temel cezası 1823 TL,
  • Ehliyeti yanına almama cezası 427 TL olarak uygulanmaktadır.

Bu ceza rakamları 2022 yılı için geçerli olup her yılın yılbaşında bu rakamlar güncellenmektedir. Kesilen cezalar 15 gün içerisinde vergi dairesine ödendiği takdirde toplam ceza miktarından %25 indirim uygulanmaktadır.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasına İtiraz Nasıl Yapılır?

Ehliyetsiz araç kullanma cezası haksız veya hukuka aykırı şekilde düzenlendiği takdirde sürücü ve ruhsat sahibinin ehliyetsiz araç kullanma cezasına karşı itiraz hakkı bulunmaktadır.

Ehliyetsiz araç kullanma cezası;

  • Hasta yolcu taşınması gibi acil durumlarda,
  • Sel, yangın, deprem gibi doğal afetlerin zorunlu kılması nedeniyle,
  • Bir yerden bir yere gitme amacı taşımayıp sürücü kurslarının da direksiyon eğitimi verdiği sahalarda ehliyetli birinin gözetiminde direksiyon eğitimi maksadıyla yapılan bir sürüş esnasında,

düzenlemişse itiraz neticesinde iptal edilebilir. İtiraz hakkını kullanmak isteyen sürücü veya ruhsat sahibi cezanın düzenlendiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliği’ne dilekçe vererek  itirazını sunabilecektir. Sulh Ceza Hakimliği itirazı duruşmasız olarak inceleyip sonuçlandırmaktadır.

Ehliyetsiz araç kullandırma cezasında 15 günlük süreler tebligat ruhsat sahibine ulaştıktan itibaren başlayacaktır. 

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasına Ödedikten Sonra İtiraz Edilebilir Mi?

Ceza tutanağı düzenlendikten veya ceza tutanağı tebligatı ilgilisine ulaştıktan itibaren 15 gün içerisinde cezanın ödenmesi halinde cezadan %25 oranında indirim yapılmaktadır.

Cezaya maruz kalan sürücü veya ruhsat sahibi hem bu indirimden yararlanmak hem de süresi içerisinde cezaya itiraz etmek isteyebilir. Tabi ki bu mümkündür, sürücü hem cezayı indirimli şekilde ödeyip hem de itiraz dilekçesini sunabilecektir.

İtirazı mahkeme tarafından kabul edildiği takdirde itirazında haklı olan sürücü veya ruhsat sahibi ödediği rakamları vergi dairesinden geri alabilecektir.

Bağlanan Araç Nasıl Geri Alınır?

Ehliyetsiz araç kullanma nedeniyle ceza kesilmesiyle birlikte aracın ehliyetsiz sürücüye tekrar teslim edilmesi mümkün olmadığından aracın yediemin otoparkına çekilmesi söz konusu olabilmektedir. Bu tür durumlarda aracı teslim alabilecek ehliyetli birinin bulunmasında fayda vardır.

Şayet ehliyetli kimse bulunamamış ve araç yediemin otoparkına çekilmişse;

  • Ehliyetsiz araç kullanma trafik cezası ödenmeli,
  • Yediemin otopark ücreti ödenmelidir.

Yukarıdaki ödemeler yapıldığı takdirde aracın otoparktan çıkarılmasına bir engel kalmayacaktır.

4.5/5 - 86 Toplam Oy

Benzer Yazılar

34 Yorum. Yeni Yorum

  • Erdal Çelik
    28 Ekim 2021 18:41

    052 promil ile oğlumun ehliyetini aldılar şu an araba kullanırken yakalanırsa sadece para cezasımı alır teşekkürler

    Yanıtla
  • slm,
    Ehliyeti alkollu araç kullanmadan dolayı 6 ay süre ile alınmış, ceza süresi (6 ay hatta bir yıl süre geçmiş) süresi dolmuş ve ceza ödenmiştir. Fakat ehliyet emniyetten geri alınmamıştır. Bu durumda trafik kontrolunde ehliyetsiz araç kullanmadan sürücü ve araç sahibine ceza kesildi. Sürücü ve araç sahibi karı kocadir. Cezaya ortak itiraz yapılabilir mi?

    Yanıtla
  • Merhaba Ehliyetim 6 ay alkolden alındı.
    Trafikte 1 den fazla yakalanırsak ceza süremiz uzar mı ?

    Yanıtla
  • Merhabalar, ehliyetsiz motor kullanırken ceza yediğim için motor sahibinde ceza yiyormuş doğru mudur?

    Yanıtla
  • Züleyha Aydoğdu
    1 Şubat 2022 14:08

    Merhabalar, Ehliyetsiz kaza yaptı oğlum 3674 00 ceza ona 3674 00 eşime geldi eşime indirim uygulandı oğlumun cezası 575550kuruş ödedik ceza neden 2 bin gibi artış oldu bilgi verebilirseniz çok sevinirim sevgiler saygılar.

    Yanıtla
  • Merhaba,
    Ehliyetsiz olarak araç kullanıyorken çevirmede ceza aldım ve iki gün içinde cezayı ödedim. Tekrar ehliyetsiz olarak kullanmaya devam etsem ve hemen durdurulsam tekrardan hemen ceza kesilir mi ya da bunun ikinci bir ceza için bir süresi var mı?
    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  • Merhaba.Ehliyetim aşkolden dolayı 2 yıl alındı.Hem ehliyetsiz hemde alköllü araç kullanmanın cezası nedir

    Yanıtla
  • Alkolden dolayi ehliyetime 6 ay el koyuldu veya trafik kontrolunde yakalanirsam bunun cezasi nedir

    Yanıtla
  • Merhaba, 6 şubat 2022 tarihinde 2’ ci kez 1.45 promil ile alkolden 2 yıl süre ile ehliyetimi verdim.
    Alkolsüz bir şekilde araç kullanırken yakalanırsam sadece para cezasımı öderim ?

    Yanıtla
  • Kimlik ile ehliyeti birleştirdim fakat bazı platformlarda trafik memurlarının bunu kabul etmediği ve ehliyet bulundurmama cezası kestiği söyleniyor. Bu konuda bir açıklama var mı ?

    Yanıtla
  • Merhabalar, 0.73 promil alkolle ehliyetimi verdim. 1 saat içinde yapılan kan testimde 0.48 promil alkol tespit edildi. Mahkemeye cezamın iptali için itiraz dilekçesi sunarsam kabul edilir mi?

    Yanıtla
  • Merhabalar, avukat bey danışma ücretlidir biliyorum ancak, ehliyetim yok eşimi hastaneye gütürdüm yakalandım ve ceza yedim itiraz hakkım var mı?

    Yanıtla
  • Tanju odabaşı
    8 Nisan 2022 21:04

    Merhabalar ikinci kez ehliyetimi kaptırmış bulunmaktayım. Ruhsat sahibi benim alkolsüz ve ehliyetsiz araç kullandığım zaman polis çevirmesinde hep ehliyetsiz olduğum içim hemde ruhsat sahibi olduğum için iki ceza ile cezalandırılıyoruz ayrıca aracım men edilir mi böyle bir durumda iyi çalışmalar teşekkürler

    Yanıtla
  • Merhaba Melih Bey, cevaplayabilirseniz çok memnun olurum… abimin ehliyeti daha önce 5 yıl süre ile alınmıştı işi gereği şehir içinde araba kullanması gerekiyordu bu hafta 3 kere polis çevirmesine takıldı ve ceza kesildi. Polis 4 ay hapis yatacaksın demiş. Alkollü veya herhangi bir madde kullanımı söz konusu değil. Hapis yatması gibi birşey söz konusu olur mu yok mu bunun bir çözümü Melih Bey.

    Yanıtla
  • Melih Bey merhaba, cevaplayabilirseniz çok memnun olurum…abim daha önce 3 kere alkollü araç kullandığı için ehliyetini 5 yıl süreyle kaptırdı. Bu hafta 3 kez ehliyetsiz araç kullanmaktan ceza yedi ancak 3 ünde de alkol yoktu. Polis 4 ay hapis yatacağını söylemiş böyle birşey mümkün mü bir yolu yontemi yok mudur. Şimdiden yanıtınız için teşekkür ederim.

    Yanıtla
  • Merhaba 16.10.2021 tarihinde alkol sınırını aştığım İçin ehliyetime 6 ay el konuldu e devletten ceza bitiş tarihi 16.04.2022 olarak belirtildiği için ve verilen cezayı yatırdığımdan dolayı trafiğe çıktım ancak 16.04.2022 tarihinde yapılan çevirme sonucunda ehliyetsizlikten 3674₺ ceza kesildi bu cezaya itiraf edebilirmiyim sonuç ne olur Çünkü 16.04.202 tarihinde cezam bitmiş oluyordu ve bende ona göre hareket ettim normal şartlarda ehliyetsizlikten degil ehliyet yanımda olmadığı İçin 450₺ ceza yemem gerekiyor

    Yanıtla
  • Merhaba ehliyetim 6 ay süre ile alındi sürem doldu yanliz başka şehirde oldugum için emniyete gidip alamadim geri.
    Şu durumda yakalanırsam ehliyetsiz kullanmaktanmi yoksa yanında bulundurmamaktanmi ceza yerim saygilarimla.

    Yanıtla
  • Alkolden 2yil ehliyetim alindi alkol almadan yakalanırsan cezası ne olur

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Menü