Emeklilik için yıl, yaş ve prim şartlarını tamamlamak gerekirken bazı durumlarda emeklilik erkene de çekilebilmektedir.
Çalışanların en büyük hayali emekli olup iyi bir maaşa kavuşmak. Erken emekli nasıl olunur sorusu çok sık karşılaştığım sorulardan birisidir. Emeklilik için öncelikle sigortadan sonra belli bir süre geçmesi, işe giriş tarihine göre de prim ve yaş şartlarını tamamlamak gerekiyor. Ancak emeklilik yaşını geri çekmek mümkün.
Erken Emeklilik İçin 7. Önemli Fırsat Bulunmaktadır.
- Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkânı bulunmaktadır. Bu imkân 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazandırmaktadır. Böyle yaşı ve yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabilmektedir. Burada tek şart, annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olmasıdır.
- 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabilmektedir. Burada ise yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde de 60’tan başlıyor. Bu imkân 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerlidir. Sonrasında sigorta olanlar için ise prim şartı 4500’e, yıl şartı da 25’e çıkmaktadır.
- Erkeklerde askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkânı vermektedir. Sigortadan önce askerlik yapanlar bunu borçlanarak 1 yıl erken emekli olabilmektedir.
- Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olabilmektedir. Burada 1800 gün prim yetmektedir.
- Engelli çalışanlar en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabilmektedir.
- Fiili hizmet Süresi Zammı avantajı ile belli mesleklerde çalışanların sigorta sürelerine belli oranda gün eklenmekte, işe giriş geriye çekilmektedir.
- Başkalarının bakımına muhtaç derecede çocuğu bulunan annelerin 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine eklenmektedir. Bu süre yaş şartından da düşülmektedir.